Thị trường Châu Âu tạo cơ hội cho các nhà xuất khẩu hạt Điều – EU Markets Offer Opportunities For Cashew Nut Exporters

Thị trường Châu Âu tạo cơ hội cho các nhà xuất khẩu hạt Điều

 

Hà Lan, Đức và Vương quốc Anh hiện là những thị trường nhập khẩu điều lớn nhất của Châu Âu và những thị trường này mang lại cơ hội tốt cho các nhà xuất khẩu hạt điều từ các nước đang phát triển. Nhu cầu nhập khẩu ngày càng tăng của Trung và Đông Âu cũng như các nước đang phát triển cũng mang lại cơ hội tốt.

Sự tăng trưởng này có thể được thúc đẩy bởi những thay đổi trong cách tiêu dùng của người tiêu dùng Châu Âu, bao gồm nhu cầu ngày càng tăng đối với các lựa chọn ăn vặt bổ dưỡng. Năm 2017, giá trị nhập khẩu hạt điều của Châu Âu lần đầu tiên vượt qua hạt phỉ trong tất cả các loại hạt ăn được. Nhập khẩu hạt điều của Châu Âu từ các nước đang phát triển đạt 1,34 tỷ Euro trong năm 2018. Những biến động trong nhập khẩu sẽ bị ảnh hưởng bởi dư cung vào các vụ thu hoạch hơn là thay đổi trong nhu cầu.

Thị trường hạt điều Châu Âu rất tập trung. Các nhà nhập khẩu chính, Đức và Hà Lan, chiếm gần 60% tổng lượng nhập khẩu của Châu Âu. Cả hai nước đều là những nước tiêu thụ lớn hạt điều và họ cũng là những nước trung chuyển đến các điểm đến khác của Châu Âu. Hà Lan là một trung tâm thương mại quan trọng để tái xuất khẩu hạt điều trong Châu Âu, với khoảng 75% (khoảng 30 nghìn tấn) hạt điều có vỏ mà nước này nhập khẩu. Các mặt hàng nhập khẩu thường đến cảng Rotterdam. Các cảng quan trọng khác đối với hạt điều là Hamburg ở Đức và Felixstowe và Tilbury ở Vương quốc Anh.

Sản lượng điều nhân đạt 790 nghìn tấn trong niên vụ 2017–2018, nhiều hơn 32% so với mức trung bình của thập kỷ trước. Sản lượng đang tăng ở Châu Phi, các nước Tây Phi dẫn đầu về sản lượng, chiếm 43% thị phần toàn cầu. Gần 48% sản lượng của khu vực này được sản xuất ở Bờ Biển Ngà, tiếp theo là Guinea-Bissau (16%) và Nigeria (13%). Ở Đông Phi, Tanzania chiếm 75% sản lượng của khu vực. Những người trồng điều ở Đông và Tây Phi đã có động lực để tăng sản lượng dựa trên vụ mùa bội thu và giá cao. Mozambique đã tăng vụ mùa 9,8% lên 26.800 tấn trong năm 2017. Ngoại lệ duy nhất là Bờ Biển Ngà, với mùa vụ giảm 2,8% xuống 162.800 tấn, và bị Ấn Độ vượt qua là nước trồng điều hàng đầu thế giới, với sản lượng tăng 13% lên 176.700 tấn. Năm 2018, các nước Tây Phi đạt 1,5 triệu tấn, Campuchia 120 nghìn tấn và Việt Nam 300 nghìn tấn. Vụ mùa trên thế giới tốt nhất ở Ấn Độ, Campuchia và Châu Phi, nơi các chính phủ đang mở rộng diện tích trồng điều do giá hạt điều thô cao. Chính phủ Ấn Độ đưa ra kế hoạch đánh thuế đối với hạt điều thô nhập khẩu và tự động hóa 60% các nhà máy chế biến vào năm 2020, khuyến khích sự gia tăng quy mô của các doanh nghiệp.

Mặc dù khối lượng nhập khẩu của Trung và Đông Âu rất nhỏ so với Tây Âu, nhưng các thị trường Ba Lan, Cộng hòa Séc, Slovakia và Bungary lại mang đến cơ hội tốt cho các nhà cung cấp mới tại các nước đang phát triển do ít cạnh tranh hơn. Có những nhà nhập khẩu và kinh doanh hạt điều lớn bao gồm Catz International, Seeberger, Kluth, Nutland, Amberwood Trading, Global Trading, Barrow, Lane & Ballard  Freeworld Trading. Nước đang phát triển cung cấp hạt điều hàng đầu cho Châu Âu là Việt Nam, tiếp theo là Ấn Độ. Hà Lan là nhà cung cấp lớn thứ ba nhưng lại xuất khẩu hạt điều. Năm 2017, Việt Nam đạt giá trị xuất khẩu hạt điều sang Châu Âu là 887 triệu Euro.

Honduras và Indonesia cũng đang tăng thị phần của họ trên thị trường Châu Âu với tốc độ tăng trưởng xuất khẩu trung bình hàng năm lần lượt là 40% và 50%. Tuy nhiên, lượng xuất khẩu của hai nước này vẫn còn rất nhỏ. Các nước Tây Phi, đặc biệt là Bờ Biển Ngà, là những nhà cung cấp hạt điều nguyên vỏ chính cho Việt Nam, Ấn Độ và ở một mức độ nhỏ hơn là Brazil. Chỉ 10% hạt điều thô trồng ở Châu Phi được chế biến tại chỗ, tức là đã tách vỏ. Đã có nhiều nỗ lực cố gắng khôi phục lại mô hình này và tăng tỷ trọng hạt điều chế biến trong nước ở Châu Phi để tăng giá trị xuất khẩu hạt điều của Châu Phi. Các nhà chế biến ở Ấn Độ đặc biệt có lợi thế so với các nhà máy chế biến ở ​​Châu Phi. Ấn Độ có thị trường hạt điều nội địa mạnh mẽ, nơi các hạng hạt điều thấp hơn được chấp nhận dễ dàng, do đó làm tăng tổng doanh thu. Châu Phi không có một thị trường nội địa lớn như vậy và các hạng thấp cũng có nhu cầu ít hơn ở Châu Âu. Ấn Độ có một môi trường rất cạnh tranh, hiệu quả cao đối với việc bóc vỏ hạt điều và kinh nghiệm lâu năm dẫn đến sản lượng sản xuất và xuất khẩu cao.

Trong khi chi phí nhân công đang tăng ở một số bang của Ấn Độ, đặc biệt là ở bờ biển phía Tây, ngành công nghiệp đang thích nghi bằng cách chuyển dây truyền sản xuất sang các bang có nhân công rẻ hơn ở phía Đông. Hiện Việt Nam có năng suất trồng điều cao nhất thế giới, sự cạnh tranh trên thị trường hạt điều nhân đang gia tăng. Khoảng cách cạnh tranh giữa các nhà chế biến hạt điều Châu Phi và Châu Á dự kiến sẽ vẫn còn, nhưng các nhà sản xuất lớn ở Ấn Độ, Việt Nam, Trung Quốc, Brazil và các công ty Châu Âu đang nghiên cứu đầu tư vào các cơ sở chế biến quy mô vừa và lớn ở các khu vực sản xuất chính của Châu Phi. Châu Phi cũng được kỳ vọng sẽ vẫn là nguồn trồng điều chính và tăng cường sự tham gia vào thị trường này. Trong số 20 nhà cung cấp hạt điều lớn cho Châu Âu thì Guinea, Honduras, Trung Quốc, Mozambique và Indonesia chiếm thị phần rất nhỏ.

Có nhiều đối thủ cạnh tranh về các loại hạt ăn được và trái cây sấy khô ở Châu Âu. Các kênh và phân khúc thị trường cho các loại hạt ăn được và trái cây sấy khô xác lập chuỗi cung ứng ở Châu Âu. Trong mọi trường hợp, bằng cách tìm đối tác thương mại đáng tin cậy ở Hà Lan, các nhà xuất khẩu tại các nước đang phát triển có thể cung cấp cho toàn Châu Âu từ một điểm nhập khẩu hoặc liên hệ trợ giúp từ Hiệp hội Điều Việt Nam, Hội đồng Xúc tiến Xuất khẩu Điều của Ấn Độ và Liên minh Điều Châu Phi. Hà Lan là nước tái xuất hạt điều lớn nhất. Một khối lượng lớn nhân hạt điều không chỉ được tái xuất mà trước tiên phải trải qua quá trình chế biến sâu ở Châu Âu. Phương pháp chế biến phổ biến nhất là rang chiên, tẩm ướp gia vị, cắt hạt lựu, nghiền bột,… Riêng Hà Lan chiếm hơn 50% tổng kim ngạch xuất khẩu. Các thị trường mục tiêu xuất khẩu chính của Hà Lan đối với hạt điều là Đức, Bỉ, Pháp, Vương quốc Anh, Ba Lan, Thụy Sĩ, Na Uy, Mỹ, Serbia và Ukraine. Ngoài Hà Lan, các nước Châu Âu có mức tăng trưởng xuất khẩu hàng năm cao nhất là Đức (30%), Tây Ban Nha (32%), Ba Lan (39%) và Thụy Sĩ.

Mức tăng hàng năm cao nhất trong số các nước ngoài EU về xuất khẩu hạt điều từ EU trong 5 năm qua là Ukraine (80%), Mỹ (56%) và Iceland (46%). Việc phục vụ trực tiếp các nhà đóng gói yêu cầu một loạt các khả năng khác với việc chỉ xuất khẩu cho thương nhân, bao gồm khả năng giao số lượng nhỏ hơn đến kho của khách hàng và đáp ứng tất cả các tiêu chuẩn chất lượng cần thiết.

Do điều kiện khí hậu, cây điều không thể phát triển ở Châu Âu và do đó hạt điều phải nhập khẩu. Hạt điều thường được chế biến ở Hà Lan hoặc ở một nước Châu Âu khác. Chế biến hạt điều đang gia tăng ở Châu Âu như Intersnack (Đức), Borges (Tây Ban Nha), Bösch Boden Spies (Đức), Seeberger (Đức) và Besana (Ý). Các nhà chế biến hạt điều Châu Âu cần nguồn cung cấp thường xuyên và họ có thể sẵn sàng hợp tác lâu dài nếu sản phẩm của bạn đáp ứng các thông số kỹ thuật của họ.

Nước Châu Âu tiêu thụ hạt điều lớn nhất là Đức, ước tính đạt 1,09 kg trên đầu người, Hà Lan là 1,27 kg. Các nước tiêu thụ lớn khác là Vương quốc Anh (16,77 nghìn tấn), Pháp (8,65), Ý (7,06), Tây Ban Nha (3,49) và Thụy Điển (2,74). Việc tiêu thụ hạt điều theo mùa ở Châu Âu, đạt đỉnh điểm vào các tháng mùa đông sau đó giảm dần vào mùa hè. Cao điểm mùa đông nối liền với lễ Giáng sinh và năm mới ở các nước Châu Âu. Tăng nhu cầu của người tiêu dùng là thực phẩm thuần chay, không chứa gluten và thực phẩm tự nhiên.

 

EU Markets Offer Opportunities For Cashew Nut Exporters

 

The Netherlands, Germany and the United Kingdom are currently the largest EU import markets and they offer good opportunities for cashew nut exporters from developing countries. The growing import markets of Central and Eastern Europe as well as developing countries also offer good opportunities.

This growth is likely to be driven by changes in the consumption patterns of EU consumers, including a rising demand for healthier snacking options. In 2017, the EU import value of cashew nuts overtook that of hazelnuts among all types of edible nuts for the first time. EU imports of cashew nuts from developing countries reached €1.34 billion in 2018. Regular fluctuations in imports will continue to be influenced by the harvested crops rather than changes in demand.

EU market for cashew nuts is very concentrated. The main importers, Germany and the Netherlands, account for almost 60% of total EU imports. Both countries are big consumers of cashew nuts and they are also transit countries for other EU destinations. The Netherlands is an important trade hub for the re-export of cashew nuts within Europe. The Netherlands re-exports to other EU countries approximately 75% (approximately 30 thousand tonnes) of the shelled cashew nuts it imports. These imports often arrive to the port of Rotterdam. Other important ports for cashew nuts are Hamburg in Germany and Felixstowe and Tilbury in the United Kingdom.

Cashew production reached 790 thousand metric tonnes (kernel basis) in the 2017-2018 season, 32% more than the previous decade’s average. Production is increasing in Africa, West African countries led the production, amounting to a combined 43% global market share. Almost 48% of this region’s crop was produced in Ivory Coast, followed by Guinea-Bissau (16%) and Nigeria (13%). In East Africa, Tanzania accounted for 75% of the region’s crop. East and West African cashew growers were motivated to increase production based on good crops and high prices. Mozambique increased its crop by 9.8% to 26,800 tonnes in 2017. The only exception was Ivory Coast, whose kernel crop decreased by 2.8% to 162,800 tonnes, and was overtaken as the worldwide leading grower by India, whose production grew 13% to 176,700 tonnes. In 2018, West African countries reached 1.5 million tonnes, Cambodia 120 thousand tonnes, and Vietnam 300 thousand tonnes. The world’s crop was better in India, Cambodia and Africa, where governments have been expanding the cashew planted area due to high raw cashew nuts prices. The Indian government launched a plan to levy tariffs on imported raw cashew nuts and to automate 60% of its processing plants by 2020, encouraging an increase in the average size of companies.

Although the import volume of Central and Eastern Europe is very small compared to Western Europe, those markets of Poland, Czech Republic, Slovakia and Bulgaria offer good opportunities for new developing country suppliers due to less competition.

There are big cashew nut importers and traders including Catz International, Seeberger, Kluth, Nutland, Amberwood Trading, Global Trading, Barrow, Lane & Ballard and Freeworld Trading.

The leading developing country supplying cashew nuts to Europe is Vietnam, followed by India. The Netherlands is the third largest supplier, but re-exporting cashews. In 2017, Vietnam reached its export value of cashew nuts to Europe at €887 million.

Honduras and Indonesia have also been growing their shares of the EU market at average annual export growth rates of 40% and 50% respectively. However, the export volume of those two countries is still very small. West African countries, especially Ivory Coast, are important suppliers of in-shell cashew nuts to Vietnam, India, and to a much smaller extent Brazil. Only 10% of African-grown raw cashew nuts are processed, i.e. shelled, locally. There have been many attempts at trying to revert this pattern and increase the share of locally shelled cashew nuts in Africa in order to increase the value of Africa’s cashew exports.

Processers in India have significant advantages over African shellers. India has a strong domestic cashew nut market, where lower grades are readily accepted, thus increasing the overall sales value. Africa as a whole does not have such a big internal market and the low grades (broken, scorched, small grades) have less demand in Europe as well. India also has a very competitive environment for cashew shelling and long experience, both of which lead to great efficiencies and very high output ratios of whole nuts.

While labour costs are increasing in some states of India, especially on the west coast, the industry is adapting by moving the shelling process to the states with cheaper labour in the east. Now that Vietnam has the highest productivity of cashew farms in the world, the competition in the shelling market has even increased further.

This competitive gap between African and Asian cashew shellers is expected to persist, but major producers in India, Vietnam, China, Brazil and EU companies are investigating and investing in medium and large-scale processing units in the major African production areas. Africa is also expected to remain a major origin for cashew growing and to increase its participation in the market. Among the 20 leading external cashew nut suppliers to Europe there are Guinea, Honduras, China, Mozambique and Indonesia being very small market shares.

The market channels and segments for edible nuts and dried fruit identify supply chains in Europe. In any case, by finding a reliable trading partner in the Netherlands developing country exporters can supply to all of Europe from one entry point or contacting the Vietnam Cashew Association, The Cashew Export Promotion Council of India, and the African Cashew Alliance

The Netherlands is the largest cashew nuts re-exporter. Large volumes of cashew nut kernels are not simply re-exported but first undergo further processing in Europe. The most common processing method is roasting, baking, blanching, salting, dicing, sieving and grinding the raw kernels. The Netherlands alone accounts for more than 50% of total exports. The main Dutch export target markets for cashew nuts within Europe are Germany, Belgium, France, the United Kingdom, Poland, Switzerland, Norway, USA, Serbia and Ukraine. Apart from the Netherlands, the EU countries with the highest annual export growth in volume were Germany (30%), Spain (32%), Poland (39%) and Switzerland.

The highest annual increases among non-EU destinations for cashew nut exports from the EU in the last five years were to Ukraine (80%), USA (56%), and Iceland (46%).

Serving packers directly requires a different set of capabilities than simply exporting to traders, including the ability to deliver smaller quantities to the warehouse of the client and meeting all necessary quality standards. There are many competitors in edible nuts and dried fruit in Europe.

Due to climate conditions, cashew trees cannot grow in Europe and therefore raw cashew nuts must be imported. However, cashew nuts are often processed in the Netherlands or in another EU country by blanching, roasting, salting and spicing. However, processing cashew nuts is is increasing in Europe and logically connected to the global cashew nut production like Intersnack (Germany), Borges (Spain), Bösch Boden Spies (Germany), Seeberger (Germany) and Besana (Italy).

EU cashew nut processors need regular supply and they can be ready for long-term cooperation if your product meets their specifications.

The largest EU country in consumption of cashew nuts is Germany, which had an estimated 1.09 kg per capita, the Netherlands at 1.27 kg. Other major consuming countries are the United Kingdom (16.77 thousand tonnes), France (8.65), Italy (7.06), Spain (3.49) and Sweden (2.74).

Cashew nut consumption as a snack is seasonal in Europe, peaking in winter months then falling towards the summer. The winter peak is connected with the Christmas and New Year holidays in EU countries.

Cashew nuts are a healthy source of protein, fibre, vitamins, minerals and unsaturated fats. They are considered a source of unsaturated fats that benefit the heart, and a good source of zinc, copper, iron and magnesium. Consumer demand is for vegan, gluten-free and natural food. In major consuming countries, cashew nuts are considered a healthier alternative to other savoury snacks, such as crisps and extruded snacks, and more beneficial to health than peanuts. Cashew nuts belong to the more premium segment of nut snacks and reach high prices than.

91 / 5000 Kết quả dịch Chọn các trường sẽ được hiển thị. Những người khác sẽ bị ẩn. Kéo và thả để sắp xếp lại thứ tự.
  • Ảnh
  • Mã sản phẩm
  • Đánh giá
  • Giá
  • Tình trạng
  • Khả năng
  • Thêm vào giỏ
  • Mô tả
Nhấp vào bên ngoài để ẩn thanh so sánh
So sánh
Danh sách yêu thích 0
Trở về trang chủ Tiếp tục mua sắm